MİDE BOTOKSU (ENDOSKOPİK GASTRİK BOTOKS) NEDİR?
Mide botoksu, vücut kitle indeksi: 25-35 arasında değişen ve uzun süreli diyet programlarına rağmen kilo veremeyen hastalarda, endoskopik yöntemle uyutularak yaklaşık yarım saate uygulanan bir yöntemdir.
MİDE BOTOKSU NASIL ETKİ EDER?
Mide botoksunun etki mekanizması uygulanan bölgede mide kaslarında gevşeme sağlayarak mide boşalma hızını düşürmek, bu vesileyle erken tokluk hissini uyandırmaktır. Bunun yanısıra mideden her öğün sonrası salınan GHRELİN adı verdiğimiz iştah hormonunu azaltır.
BOTOKS ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR VE NE KADAR SÜRER?
Uygulama sonrası 4.günden itibaren etki başlar ve hasta daha az porsiyonlarda doymaya başladığını farkeder. Hem iştahın nispeten azalması hem de gıdaların midede daha fazla kalması sonucu erken eskiden 1 porsiyonla doyarken botoks etkisiyle yarım porsiyonla doymaya başlar. Ancak mide botoksunun bu etkisi ömür boyu değildir, yaklaşık 6 ay kadar sürer.
MİDE BOTOKSU TEKRAR YAPTIRILABİLİR Mİ?
Mide botoksu 6 ay etkili olduğundan ideal kiloya ulaşılamayan durumlarda, rahatlıkla tekrarlanabilir. Ancak alışkanlık haline getirilmemelidir. Tekrar tekrar mideye botoks uygulamak yerine kişisel iradenin konuşturularak, düzenli ve bilinçli beslenme, spor ve egzersizin bir yaşam şekli haline getirilmesi çok daha yerinde olacaktır.
MİDE BOTOKSUNU TEKRARLAMANIN BİR ZARARI VAR MI?
Mide botoksunun tekrar tekrar uygulamanın kilolu hastalarda ciddi bir zararı yoktur. Ancak morbid obez hastada uygulanacak tekrarlar midenin sert bir fibrotik hal almasına sebebiyet verebilir. Bu durum hasta ileride obezite cerrahisini düşündüğünde ameliyat sırasında kanamalara yada kaçaklara davetiye çıkarabilir. O nedenle prensip olarak vücut kitle indeksi 35'in üstünde olan hastalara mide botoksu uygulanmamalıdır.
MİDE BOTOKSU KİMLERE UYGULANIR?
Cerrahide yıllardan beri değişik hastalıklarda örneğin; Akalazyada, kronik anal fissur'da, oddi sfinter disfonksiyonlarında ve kozmetolojide cild kırışıklıklarının önlenmesinde, botilinum-A toksininin sinir hücresini bloke ederek, ilgili kasın kasılmasını engellemesi mekanizmasından istifade edilerek kullanılagelmiştir. Ancak son yıllarda kilolu yada aşırı kilolu hastalarda da kullanıma girmiştir. Kilo verdirmek amacıyla dünya genelinde ilk kez 2005 yılında Norveçli hastalar üzerinde uygulanmış ve etkili sonuçlar alınmıştır.
• Diyet ve ekzersiz programlarına rağmen yeterli kilo kaybı sağlanamayan hastalarda
• 18 -65 yaş aralığında vücut kitle indeksi 25-35 arasında değişen hastalarda
• Mide balonu taktırmak istemeyen, ameliyattan korkan hastalarda yardımcı yöntem olarak uygulanabilir.
MİDE BOTOKSU MORBİD OBEZLERE UYGULANABİLİR Mİ?
Bu yöntem vücut kitle indeksi 25-35 arasında değişen kilolu yada aşırı kilolu hastalara uygulanır.
Vücut kitle indeksi 35 in üstünde olup yandaş sistemik hastalığı (Şeker, tansiyon vb) olan Morbid obez hastalarda etkili değildir. Bu hastalarda cerrahi müdahale ön planda düşünülmelidir.
MİDE BOTOKSU KİMLERE UYGULANMAZ?
• Botulinium toksinine karşı allerjisi olan hastalara
• Midede yaygın ülserleri ve gastriti olan hastalara
• Şeker hastalarına uygulanmamalıdır.
MİDE BOTOKSU SONRASI HERŞEYİ YİYEBİLİR MİYİM?
Bu yöntem hastaya bağımlı bir yöntem olup uygulama sonrası kötü beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve duygusal açlık vb psikolojik etmenlerin de bertaraf edilmesini gerektirir. Bu nedenle mide botoksu sonrası hasta düzenli bir diyetisyen kontrolünde kalmalı, duygusal açlık durumu varsa psikoterapi desteği almaya özen göstermelidir.
Mide botoksu uygulanacak hastaların zayıflama konusunda kararlı ve uyumlu kimseler olması, tedavinin başarılı olması bakımından önemli bir koşuldur.