0274 202 02 02 / 1221
Özel Kütahya Parkhayat Hastanesi - 100. Yıl Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 26 - Merkez/Kütahya

SAFRA KESESİ CERRAHİSİ

Normal safra kesesinde taş oluşmaz.
Safra taşı, SESSİZ DÜŞMANINIZDIR.

Safrataşı, böbrektaşı gibi değildir
SARILIK VE KANSER YAPABİLİR

Safra kesesi, karaciğerin altında armut şeklinde bir yan organdır. Karaciğerin yağların sindirilmesi için salgıladığı safra'yı depolayarak konsantre eder ve belirli aralıklarla anasafra kanalı aracılığıyla oniki parmak bağırsağına akıtır.

Devamını Oku

Normal safra kesesinde taş oluşmaz. Ancak değişik sebeplerle (Fonksiyon bozuklukları, kanal anomalileri yada iltihaplanmalar vb) safra kesesi içinde belirli kompozisyonda bulunması gereken sıvılar dengelerini kaybederler. Kolesterol, lesitin ve safra tuzlarından oluşan bu akışkan sıvı, akışkanlığını kaybederek çökmeye, kristalleşmeye ve çamurlaşmaya başlar. İlerleyen zamanlarda safra çamuru suyunu da kaybederek taşlaşır ve böylelikle safra kesesi içinde taş oluşmuş olur. 

 

Safra kesesi içindeki taşlar 3 tipte olabilir.

1). Kolesterol Taşları: Bu taşlar beslenme alışkanlıkları ile ilgili olup sarı renklidir. Şekerli ve yağlı beslenen hastalarda daha sıklıkla gözlenir.
2). Pigment (Bilirubin) Taşları: Bu taşlar siyah renkli olup, bazı karaciğer hastalıkları, kemik iliği hastalıklarında yıkılan kırmızı kan hücrelerinin yan ürünü olan bilirubinin birikmesi aşırı sonucu görülebilir. Bu nedenle bu tip safrataşlarına sahip hastaların bu yönden tetkik edilmelerinde fayda vardır. 
3). Karışık (Mikst) taşlar: Hem kolesterol, hem de bilirubin içeren sarı-siyah renkli taşlardır. 

Saf pigment yada saf kolesterol taşlarını daha nadir görmekle birlikte, karışık (mikst) taşlara daha sıklıkla rastlamaktayız. Bu taşlara safra taşı müzemizden daha yakından bakabilirsiniz.

Safra taşı çoğu kez hiçbir sorun oluşturmaz. Bu nedenle bazen chek-up sırasında tesadüfi olarak saptanabilmektedir. Lakin safrataşları masum gibi görünse de iltihaplandığında yada anasafra kanalına düştüğünde hayatı tehdit edici ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Sarılık, iltihap, pankreatit zemininde  organ yetmezlikleri, hatta kansere bile davetiye çıkarabilmektedir. O nedenle "safrataşından hemen ameliyat olma, ne zaman sarılık olursan o zaman olursun" demek hastaya ihanettir. 
Hastalarda sarılık geliştiğinde cerrah olarak bizler ameliyat edemiyoruz ve malesef yoğun bakıma alıp sarılığın geçmesini bekliyoruz. Hele 55 yaşın üzerindeki hastalarda anasafra kanalına düşen taş, pankreatit, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve malesef ölüme kadar götürebilmektedir. 
O nedenle normal olan safra kesesinde taş oluşmaz diyoruz. Herhangi bir sıkıntınız yokken ameliyat olun diyoruz.

SAFRATAŞI GALAKSİMİZ
TÜRKİYE'DE BİR İLK OLAN SAFRA TAŞI MÜZEMİZİN ZİYARETÇİLERİ
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. © 2019 Op. Dr. Tahir Atun - Her hakkı saklıdır
Whatsapp Soru Sor