SİLS CERRAHİSİ (Single Incision Laparoscopic Surgery) TEK DELİKTEN YAPILAN KAPALI AMELİYATLAR
Teknolojinin gelişmesiyle beraber tıpta da vücutta hasar bırakan açık sistem ameliyatlardan,
daha aza hasar bırakan kapalı ameliyatlara, hatta hasar bırakmayan ileri kapalı (SİLS) ameliyatlarına doğru doğal bir gidiş söz konusudur. Amaç minimal yara izinin yanısıra, ameliyat sonrası gelişebilecek işgücü kaybını asgariye indirmek ve hastanın erken dönemde sosyal yaşamdaki işine dönmesini sağlamaktır.
İnsan vücuduna atılan her neşter aslında vücudu travmatize eden bir dokunuş'tur. Bu dokunuşlar ne kadar travmatik ise vücudun vermiş olduğu tepki de (İmmun sistemin uyarılması, Ağrı, Kanama, Yara Yeri İnfeksiyonu, Yara Yeri Açılması vb) o derece büyük oluyor. Bu amaçla açık cerrahiden, birkaç delikten yapılan klasik laporoskopik cerrahiye ve günümüzde tıbbın geldiği son nokta olarak ifade edilebilecek olan Tek delikten yapılan ileri laporokopik ameliyatlara uzanan ve baş döndürücü hızla devam eden bu gelişmeler neredeyse cerrahlara neşteri bıraktıracak düzeye geldi.
Bu yöntemle sadece göbekten açılan yaklaşık 2 cm lik kesi sonrası buraya yerleştirilen özel teknolojik aletler sayesinde safra kesesi, fıtık, apandisit, reflü, obezite ameliyatları rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat sonrası yara izi göbek içinde kaldığından dışardan farkedilememekte ve hastaya en az iz ile ameliyat olma mutluluğunu tattırmaktadır. Özellikle vücut estetiğine önem veren ve hızla sosyal yaşama dönmeyi arzulayan hemen herkesin tercih edebileceği bu yöntemdir. İleri laporoskopik deneyim ve tecrübe gerektiren bu ameliyatlar 2010 yılından beri tarafımızca gerçekleştirilmektedir.
SILS ameliyatı nedir, nasıl uygulanır?
Klasik laparoskopik cerrahide genellikle 4 delikten yapılan ameliyatlar, SILS tekniği ile vücutta hiç ameliyat izi kalmayacak şekilde yalnızca göbek deliğinden girilerek gerçekleştirilmektedir. Ameliyat için kullanılan tüm aletler göbek deliğinden vücuda yerleştirilmekte ve tüm işlem bu noktadan uygulanarak tamamlanmaktadır. Göbek deliğinin içinde kalan ve dışarıdan bakıldığında görülmeyen 2 santimlik bir kesi ile yapılan işlem, hastaya kozmetik açıdan önemli ayrıcalıklar sunmaktadır.
SILS, tek girişten yapılan ameliyatların özellikleri;
1. Tek ve küçük bir yara kesisi ile ameliyat alanı yaratılır. Bu alan genellikle göbek içidir.
2. Cerrahi aletlerin tamamı ve teleskopik kamera bu tek delikten kullanılır.
3. Cerrahi aletler, standart laparoskopiden farklıdır. Laparoskopik aletlerde düz bir şaft ile çalışılırken SILS aletleri eklemlidir. Hareket kabiliyetleri daha fazladır.
4. SILS ameliyatları oldukça ileri düzeyde deneyin ve tecrübe gerektirir. Bunun nedeni tek girişten üç adet veya daha fazla eklemli olan aletlerin kullanılmasıdır. Aletler ve bunları kullanan cerrahın elleri "dar alanda kısa paslaşma" misali klasik laparoskopiye göre biraz daha farklı çalışır.
SILS yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatlar
Klasik kapalı ameliyat ile gerçekleştirilen pek çok ameliyat SİLS yöntemiyle de gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin;
• Ameliyat yeri fıtıkları (İnsizyonel Herni)
• Safra kesesi
• Apandisit
• Morbid obezite
• Reflü
SILS işleminin hasta için ayrıcalıkları nelerdir?
• Daha az iz
• Daha az ağrı
• Daha az iş gücü kaybı
• Daha az hastanede kalma
• Daha hızlı sosyal yaşama dönüş