0274 202 02 02 / 1221
Özel Kütahya Parkhayat Hastanesi - 100. Yıl Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 26 - Merkez/Kütahya

VARİS CERRAHİSİ

Varis, ayakta ağrı ve hantallık yapar
AYAK SAĞLIĞINIZI ÖNEMSEYİN

Varis, bir kadın hastalığı'dır
VARİS'E MAHKUM KALMAYIN

VARİS NEDİR? 

Varis, bacak toplardamar kapakçıklarının yetersiz kapanması yada açık kalması sonrası ortaya çıkan ve genelde kadınlarda görülen bir damar hastalığı'dır.

Devamını Oku

Kalp vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için kanı atardamarlarla dokulara gönderir. Bu temiz kan, gerekli besleyici maddeleri ve oksijeni dokulara verir ve oluşan kirli kanı toplardamarlar kalbe getirir.

Bu damarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler.Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek kanın geriye doğru kaçmasına sebebiyet verir.

Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü oluşturur. Buna VARİS denir.

Kadınlık hormonunun toplardamarlardaki kapakçıklar üzerindeki gevşetici etkisi nedeniyle, Varis adeta bir kadın hastalığı'dır. Bu nedenle özellikle hamilelik ve adet dönemlerinde ilgili şikayetler artar.

Bunun yanısıra uzun süre aynı pozisyonda ayakta duran Terzilerde, Cerrahlarda ve Kasaplarda da sıklıkla görülebilmektedir.

 

VARİS HASTALARININ UYMASI GEREKEN ALTIN KURALLAR

1. Gün içinde sabit pozisyonda uzun süre ayakta durmaktan ve oturmaktan kaçının. Sık sık yürüyün. Uzun süre sabit şekilde oturmanızı gerektirecek bir işiniz varsa, belli aralıklarla ayağa kalkıp birkaç adım atmayı alışkanlık haline getirin. Ayak ve bileklerin etrafındaki kaslar etkili damar dolaşımı açısından çok önemli olduğundan, ayağınızla daireler çizmek gibi basit egzersizler de yapabilirsiniz. Ayrıca bacaklarınız çapraz gelecek şekilde oturmamaya dikkat edin.

2. Bulduğunuz her fırsatta, kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde, bacaklarınızın altına mümkünse yastık koyarak onları dinlendirin. 

3. Asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin. 

4. İdeal kilonuza gelin, Sigara ve Alkolden uzak durun.

5. Seyahatlerde mümkün olduğunca bacaklarınızı uzatarak oturabileceğiniz yerleri seçin. Uzun seyahatlerde eğer olanak varsa iki  saatte bir, mutlaka mola verin ve yürüyün. 

6. Varise karşı en etkili sporlar yürüme, koşmak ve sıcak olmayan suda yüzmedir. Diğer bir taraftan vücudun farklı noktalarına farklı yükler bindiren body, tenis, squash ve basketbol gibi sporlar varise karşı korunma açısından uygun değildir.

7. Damarların açılarak sorunun büyümesine neden olacağından, sauna, solarium ya da kaplıca gibi yerlerden uzak durun. Özellikle gece yatmadan önce soğuk suyla ayakların ve bileklerin yıkanması önemlidir. Yatarken ayağınızın altına bir yastık koymayı unutmayın.  

8. Dar kotlardan uzak durun. Aşırı dar kıyafetler (özellikle aşırı dar kotlar) ve lastiği sıkı çoraplar kullanmayın. 

9. Varis çorabı kullanın.  Bunun için diz üstü orta basınçlı varis çorabınızı gündüz takın ve ayakta olduğunuz müddetçe çıkarmayın.

 

VARİS ÇORABI NASIL KULLANILMALI

Varis çorabı pek çok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır. Varis çorabı, hastanın toplardamarlarının en boş olduğu aşamada, tercihen sabah yataktan kalkmadan giyilmelidir. Öncelikle, hasta yatağa uzanmalı ve bacağını 5-10 dakika yukarı kaldırmalıdır. Ardından, varis çorabını giymelidir. Gün içinde ayakta kaldığı süre boyunca, varis çorabı ile dolaşmalıdır. Gece yatarken çorabın giyilmesi gerekli değildir.

Basına yansıyan varis haberlerimiz
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. © 2019 Op. Dr. Tahir Atun - Her hakkı saklıdır
Whatsapp Soru Sor