0274 202 02 02 / 1221
Özel Kütahya Parkhayat Hastanesi - 100. Yıl Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 26 - Merkez/Kütahya

KANSERE KARŞI KORUYAN GIDALAR

KANSERE KARŞI KORUYAN GIDALAR

    KANSERE KARŞI KORUYAN GIDALAR

    Öncelikle şu bilinmelidir ki, her hususta olduğu gibi kanser hastalığına karşı sizleri koruyacak en önemli faktör kalıtımınız ve duygu durumunuzdur. Hiçbir risk faktörü taşımadığı halde kansere yakalanan insanların çoğu ya kalıtımı olumsuz olan yada moral motivasyonu bozuk, stresli yaşayan, yaşamdan keyif alamayan insanlardır. O nedenle kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmek için anınızdan keyif alın ve yaşamın bugünde saklı olduğunu unutmayın…

    İşte sizleri kansere karşı koruyacak birkaç öneri:

    Bilinmelidir ki vücutta hergün yüzlerce  kanser hücresi oluşur. Ancak vücut bu hücreleri mükemmel bir mekanizma ile otomatik olarak tanır ve ortadan kaldırır. İşte bu mekanizmanın zayıflaması yada sekteye uğraması (genetik, radyasyon, yağlı diyet ,hormonlu gıda v.s.) kansere davetiye çıkarır. Kanser öncüsü maddeler oksidan maddeler olarak bilinir. Öyleyse antioksidan alarak vücudun kansere karşı savaşan bu mekanizmasını güçlendirebilirsiniz. En önemli antioksidanlar A,C,E, VİTAMİNLERİ ve SELENYUM dur.

    KARPUZ-KIRMIZI ÜZÜM:

    Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir. Meme ve bağırsak kanserine karşı korur.

    DOMATES:

    İçindeki selüloz sayesinde barsak ritmini dengeler, bağırsak kanserine karşı korur. İçerdiği likopen erkekleri prostat kanserine karşı korurken kadınları da meme kanserine karşı korur.

    YOĞURT:

    Göğüs kanserine karşı korur ve içindeki probiotik denen bakteriler sayesinde mide ve barsaklarınızın doğal korumasına katkıda bulunduğu gibi şişkinlik hazımsızlık gibi şikayetlerinizin de azalmasını sağlar.Ayrıca yoğurt suyunun iyi bir idrar söktürücü olması nedeniyle böbrektaşı  oluşumunu da engellediği söylenebilir.

    BALIK:

    İçerdiği omega 3 sayesinde kalp damar riskinizi azaltır. Hipertansiyon, damar sertliği, depresyon, gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

    FASULYE – MERCİMEK:

    Proteinden zengin olduğundan vücutta kanser öncüsü maddelerin ortadan kaldırılmasında rol oynayan enzimlerin yapısına girer. Uluslarası kanser derneğinin yayınladığı bir araştırmaya göre proteinden zengin bu tür yiyeceklerin yenmesi kansere karşı (özellikle meme kanseri) korur. Tavsiyemiz haftada en az 3-4 kez fasulye yada yeşil mercimek yemeğini sofranızdan eksik etmemeniz. 

    ÇİLEK –BÖĞÜRTLEN:

    Bu meyveler ciddi anlamda antioksidan içerirler. Yapılan araştırmalarda bu meyvelerin içerdiği antokyan dediğimiz antioksidanların hücrelerin yenilenmesini sağladığı böylelikle mide bağırsak kanserlerine karşı korurken özellikle yumurtalık kanser riski olan hastalara bu gıdalardan zengin beslenmeleri önerilir. Bunun yanısıra kızılcık, ahududu gibi meyvelerin içerdikleri c-vitamini, folikasit ve yoğun antioksidanlar nedeniyle vücut direncini artırdıkları ve cildi yaşlanmaya karşı koruduğu gösterilmiştir.

    SARIMSAK:

    Çok güçlü bir antioksidan olup vücut direncini artırır. Aynı zamanda damar sertleşmesini engelleyerek hem tansiyonu düşürür hem de kalp krizi riskini azaltır.

    SOĞAN:

    Kanı sulandırır ve adet kanamalarını normale getirir. Ayrıca yumurtalık kanserine karşı iyi bir koruyucudur.

    MAYDONOZ:

    İyi bir idrar söktürücü olup böbrek taşı oluşumunu ve idraryolu idrar kesesi kanserine karşı iyi bir koruyucudur. Yemeklerde kullanırken yağda çok kızartmamak mümkünse üzerine limon sıkıp taze yemek etkisini daha da artırır.

    Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. © 2019 Op. Dr. Tahir Atun - Her hakkı saklıdır
    Whatsapp Soru Sor