0274 202 02 02 / 1221
Özel Kütahya Parkhayat Hastanesi - 100. Yıl Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 26 - Merkez/Kütahya

MİDE TAŞLARI (FİTOBEZOAR)

MİDE  TAŞLARI (FİTOBEZOAR)

    Mide taşları oldukça nadir görülmekle beraber  ülkemizin özellikle kuzey kesimlerinde yaşayan insanlarda daha sıklıkla rastladığımız hastalıklardandır. Bu taşların oluşumunda şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, daha önce mide ülseri yada başka bir nedenle midenin bir bölümünün  alınmış olması da önemli sebeplerden birkaç tanesidir.

    Midesinde taş oluşmuş bir hastada aynı zamanda diyet alışkanlığı da mutlaka sorgulanmalıdır. Çünkü bu hastaların büyük bir kısmında hızlı yemek yeme, iyice çiğnemeden büyük lokmalar halinde yutma ve lifli yada posalı gıdalardan zengin beslenme önemli bir sebep olarak karşımıza çıkar. Diş problemleri olan bir hastada bu tür bir problemin yaşanması da son derece doğal. Zira neticede sorun bir yetersiz öğütme ve hızlı yutmasorunudur.Dolayısıyla mideye geçen ve sindirimi güç olan besinler midede kalarak birikir. Hadise devam ettikçe kısır döngüye girer  ve yenen besinler zaman içerisinde taşlaşarak hazımsızlık, şişkinlik, gıdaları tolere edememe gibi şikayetlere sebep olur.

    Zamanla büyüyerek  taşlaşan besinler, mide içini doldurarak yemeklerden sonra giderek artan kusma şikayetlerine de sebebiyet verirler. Buda beraberinde kilo kaybını getirir. Bu döneme gelmiş hastalar epeyce gecikmiş olan hastalardır.


    MİDE TAŞLARINA HANGİ YİYECEKLER SEBEP OLUR?

    Özellikle lifli, posalı gıdalar daha sık sebep olur.(Örn: portakal, mandalina, Trabzon hurması v.s)


    MİDE TAŞLARI OLUŞUMUNU ENGELLEYEN BİR GIDA VARMI?

    Yapılan  araştırmalarda ananas suyunun mide taşlarını(Fitobezoarlarını) azalttığı görülmüştür. 


    TEDAVİ

    Endosopiyle taşlar görüldükten sonra öncelikle endoskop aracılığıyla taşlar parçalanarak çıkartılmaya çalışılır. Taşlar parçalanamaz ise ozaman hastaya cerrahi müdahale şart olur. Cerrahi müdahalede de, mide açılarak içindeki taşlar çıkarılır.
     

    ÖNERİMİZ:

    Diş sağlığınızı kesinlikle ihmal etmeyin.

    Sık sık, azar azar ama iyice çiğneyerek, gıdalarınızı yutun.

    Daha önce mide amelyatı geçirdiyseniz, lifli gıdaları çok tüketmeyin (Özellikle Trabzon hurması).
    Ananas suyunu bol bol tüketin.

    SAĞLICAKLA….

    Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. © 2019 Op. Dr. Tahir Atun - Her hakkı saklıdır
    Whatsapp Soru Sor